понеділок, 23 лютого 2015 р.

Зимовий дайвінг

В Карпатах біля потічків та річок живе пташка, яка любить займатися дайвінгом, у тому числі зимовим. Пронурок, він же оляпка або англійською dipper.
Розміром з дрозда, але коротким хвостом, міцними ногами та кремезною статурою. Коли пронурок стоїть на камінцях або крижині, то часто присідає.
Найперший опис пронурка здійснений Геральдом Камбрійським у 1183 році в Ірландії.


Пронурок, пірнаючи, знаходить на дні та під камінцями комах та личинок. А через мить повітря між пір'їнами вже виштовхує птаху на поверхню: https://www.youtube.com/watch?v=gYNzaPa31KI

Молоді пронурки трохи незграбні в полюванні, тому частіше ловлять дрібних, але малорухливих личинок, а більшу здобич довго тримають в дзьобі та частіше її випускають з рота, ніж дорослі птахи. Ну прямо як діти!

Пронурки співають подібно до волового очка. І гніздо будують схоже — наче печеру будують. І навіть полігамія у них чимось нагадує волове очко. Приближені самки мають такий же повноцінний виводок, як і самки моногамних самців. А от у других або третіх самок з гарему одного самця може бути на 25% менше виживання пташенят через брак батьківського піклування. Проте з точки зору самця саме полігамні альфа-самці більш успішні.

Гуляючи горами, можете вибрати собі невелику річечку та іти вздовж неї. Зустріч з пронурком неминуча. Але враховуйте, що пронурок дуже полохливий птах, тому іти потрібно тихо.
Приємних спостережень!

Фото Миколи Скирпана

Немає коментарів:

Опублікувати коментар