четвер, 5 лютого 2015 р.

Лебідь-шипун - звідки цей гість?

Недавно прочитала, що 100 років тому Лебідь-шипун (Cygnus olor) вважався рідкісним залітним птахом західних областей України. "Поселився" він у нас лише в 70-80х роках, відтоді його чисельність зростає. Потрапив на наші території з півночі - це прибалтійська популяція цього виду, ареал якої почав "просуватися" на південь. Ще в 1994 році науковці писали "з певною долею вірогідності можна зробити висновок про початок формування гніздової популяції лебедів-шипунів на Поділлі і висловити припущення, що до початку нового тисячоліття ці птахи будуть гніздиться регулярно і в значно більшій кількості, ніж тепер" (Гулай В.І., 1994).
Зараз це звичайний гніздових вид водно-болотних угідь на Західній Україні. Взимку лебедя-шипуна також нерідко можна побачити на незамерзлих водоймах.
Зокрема цих лебедів ми годували біля Добротвірського водосховища. При зустрічі з цими птахами зверніть увагу на лапи. Якщо птах закільцьований, спробуйте зчитати або сфотографувати номер кільця - це цінна наукова інформація. Надсилайте її в український центр кільцювання птахів або в товариство ЗУОТ.

фото Шельвінського В.І.

Як бачимо, передбачення вчених здійснилися. Лебідь-шипун оселяється на ставах та озерах різного розміру по всій Україні. Це великий птах, вагою до 12 кг, з розмахом крил 2 м. Самці мають "гулі" над дзьобом (лебеді зліва та посередині), у самки цей наріст менший (птах справа). Молоді птахи сірого кольору (пригадуєте казку "Гидке каченя"?), а дорослого оперення набувають на третій рік життя.
Лебеді будують гнізда в заростях очерету - в сухому місці або на воді. Лебеді досить агресивні птахи, коли мова іде про їхнє потомство. Одна пара займає територію до 100 га, розганяючи зі "своєї" водойми усіх водоплавних птахів. Рідко коли на одному озері чи ставку поруч з лебедями гніздитимуться крижні, лиски чи інші види. Лебеді схильні займати ті самі місця, якщо їм не загрожувала небезпека. До речі, якщо влітку ви плаваєте на озері, де гніздяться лебеді, будьте уважними. Самці лебедів агресивно захищають своє гніздо та потомство - якщо ви підпливете надто близько до гнізда чи пташенят, можете отримати прочухана.

Фото: GDT European Nature Photographer of the Year 2016

В багатьох містах України лебеді гніздяться або зупиняються зимувати на озера в міських парках, де їх щедро підгодовують хлібом та печивом. Не варто це робити, адже така їжа зовсім не природна для лебедів. В природі вони харчуються водними рослинами, водоростями, травою, іноді молюсками, хробаками або навіть жабами. А хліб - це не їхня їжа, яку вони не можуть добре засвоїти. На водоймах їм вистачає природного корму, тому утримайтеся від бажанні підгодувати птахів. Якщо ж ви дуже хочете зробити фотографії чи помилуватися птахом зблизька, підготуйте злегка відварений ячмінь, перлову кашу або комбікорм для птахів.

Немає коментарів:

Опублікувати коментар