пʼятниця, 13 лютого 2015 р.

Чечітка, яку не танцюють


Хочу вас познайомити з дуже симпатичною пташечкою із знайомою вам назвою - чечітка (Acanthis/Carduelis flammea). Всі знають, що є такий танець, але мало хто здогадується, що в Україну з далекої півночі щороку прилітають маленькі птахи з такою назвою. Слово flammea з латинської мови означає "вогняна".
Ідеш через поле і повз тебе пролітає червона пляма. За півмиті можна здогадатися, що це була саме чечітка. Легше переконатися, якщо встигли почути її "че-че-че".

Їдять чечітки насіння різних деревних і чагарникових рослин, переважно берези і ялини, а також трав'янистих рослин. Часто збирають корм з дороги. Тримаються зграями у відкритій забур'янілій місцевості.
Чечітки - одні з небагатьох птахів, які цілий рік можуть харчуватися насінням. Цим птахам необхідне місце, де є достатньо корму, можна сховатися та переночувати. В їжі вони надають перевагу насінню берези - тому від наявності цього дерева а також від врожайності насіння, залежить наявність чечіток на зимівлі.

Література:
Evans P. R. Ecological Aspects of Migration, and Pre-Migratory Fat Deposition in the Lesser Redpoll, Carduelis flammea cabaret // The Condor - Vol. 71, No. 3 (Jul., 1969), pp. 316-330


Немає коментарів:

Опублікувати коментар