вівторок, 2 серпня 2016 р.

Одуд: птах-неформал

Птах, якому залишають все менше місця в інтенсивно-розвинутих країнах. Екзотичний на вигляд одуд, до прикладу в Австрії, перебуває під загрозою зникнення. Трансформуючи природні біотопи, перетворюючи рівнинні лісові ландшафти у сільськогосподарські угіддя, застосовуючи пестициди, люди кардинально видозмінили оселища цих птахів.


Одуда не побачиш часто. В Україні це звичайний, але не багаточисленний вид. Навесні легко впізнати його триразове повторення "уп". Деякі домінантні самці можуть видавати чотири "уп" підряд. Одуди займають закриті ніші для гніздування - це може бути купа хмизу, ніша під дахом чи щілина в старому сараї. За два тижні після побудови гнізда самка відкладає 5-7 яєць. Вкінці травня з них вилуплюються пухнасті малюки, щодня по одному.


В цей період турбота самця є особливо важливою, щоб якомога більше пташенят змогли вижити.
Природними загрозами для кладок та виводків одуда можуть бути змії, лиси та куниці. Проте в цих пташенят є секретна "зброя" для захисту - піднімаючи хвіст, вони можуть прицільно "вистрілити" у ворога смердючим послідом. Недарма в німецькій мові є вислів "смердить, як одуд" („stinken wie ein Wiedehopf“).


На початку липня пташенята покидають гніздо. Після вильоту одуди починають мандрувати - спочатку в околицях, а згодом далі і далі, щоб восени почати далеку подорож на місця зимівлі.


Одуда легко впізнати - в польоті він подібний на великого метелика і летить низько над землею, змахуючи смугастими крилами. В англійській мові його інколи називають "птах-метелик".

Дуже рекомендую переглянути фільм про охорону одудів в Австрії (знайшла лише англійською мовою)
Для фото використані кадри з фільму.