субота, 7 листопада 2015 р.

Кого кличе лебідь-кликун?

Всі ми добре знаємо поширеного на території України лебедя шипуна. Він гніздиться на багатьох водоймах, зимує на незамерзаючих водоймах, тому з його визначенням проблем -немає. Набагато рідкіснішим є його північний брат - лебідь-кликун. Він відрізняється поставою на воді і жовтим дзьобом, шию тримає прямо.

Лебідь-кликун - північний вид: гніздиться від Скандинавії до Чукотки. А в Україні його можна побачити зазвичай в міграційний та зимовий період на тих самих незамерзаючих водоймах, що і лебедя шипуна (наприклад, водосховища електростанцій). 
Науковці виявили факт гніздування цього рідкісного лебедя лише в Чорнобильській зоні. Насправді лебідь-кликун гніздився на території України у XIX ст., але поступово зник. Тому ця сучасна знахідка є першою за багато десятиліть. Так, як кликун є північним видом, мова іде про розширення його ареалу на південь - крім України, виявлені гніздові пари в Білорусі. 

Фото: С,Домашевський

Назва "кликун" стає зрозумілою, якщо почути його дикий заворожуючий голос 

19 та 20 століття стали випробуванням для багатьох птахів і лебідь-кликун не виняток. Масштабне перетворення природних біотопів стало сильним ударом і його чисельність значно знизилась по всьому ареалу поширення. Вперше науковці організовано провели підрахунок чисельності цього виду аж у 1995 році і виявили, що 60% цих птахів харчуються на полях, як гуси, а найбільша кількість їх зимує в Данії та Німеччині (Laubek et al., 1999). Найбільше вони полюбляють  зупинятися на полях озимої пшениці, чим викликали незадоволення фермерів (Laubek, 1994) - отакий-то конфлікт інтересів! Взагалі вперше харчуватися на полях ці лебеді стали у 1960-х роках, до того в міграційний період невелика кількість лебедів-кликунів харчувалася на стерні та пасовищах, а в нормі вони харчуються на водоймах. Причиною таких змін в харчуванні стало забруднення водойм та поява привабливого доступного корму на полях. 

Гащак С.П. О гнездовании лебедя-кликуна Cygnus cygnus в Чернобыльской зоне Украины.